2010. május 2., vasárnap

Megszállta a kertet egy méhcsalád!


Békés vasárnap délelőtt... fűnyírás, terasz építés, locsolgatás, főzés... minden jól kezdődött! Aztán hangos zümmögésre lettünk figyelmesek, és egy szempillantás alatt mozdulni sem lehetett a kertben a méhektől!

Ugyanis ha egy méh kolónia túl nagy lesz, akkor egy család fogja magát és lelép... minket választottak!

Kb 15 perc leforgása alatt rákapszkodtak az egyik tuja ágaira, és két darab csüngő méh oszlop alakult ki!

Mondanom sem kell, hogy a kutyát csak maximális felügyelet alatt és csak kevéske időkre tudtuk kiengedni. Az pedig, hogy holnap egyedül maradjon a kertben kivolt zárva... márpedig senki nem ér rá itthon maradni!

Nincs más megoldás, írtás vagy begyűjtés... természetesen a begyűjtés humánus megoldása mellett döntöttünk, de ember legyen a talpán aki képes vasárnap egy éppen Budapesten levő méhészt találni!!!!

Mindenesetre a párom végig telefonálta a neten található összes budapesti méhészt, nagy nehezen találtunk is valakit aki ígérte, hogy valamikor talán benéz...

Majd jött a felmentősereg, családi kapcsolatok által árkon bokron át szereztünk egy méhészt :)

Ide jött... bekent egy kosarat mézzel... puszta kézzel, mindenféle védő felszerelés nélkül megkezdte a méhek kitelepítését. Most ott tartunk, hogy a méh család több ezres nagyja már a kosárban van, a maradékra várunk, hogy még beszálljon, illetve hogy a többiek lenyugodjanak.

Várhatóan nemsokára el is viszik innen....

De a "jó" hír... BÁRMIKOR idén még vissza jöhetnek! Ugyanis a kedves méh család itt hagyja a hormonjait és a következő családnak marha jól útbaigazítást adnak!

Hát köszi...!


Imádom a mézet, de ezentúl is inkább boltban vagy termelőtől veszem, szigorúan feldolgozva és üvegben :)

Amúgy délelőtt miközben locsolgattam a virágokat pont szemeztem egy méhecskével, hogy milyen szépen szorgosan gyűjtögeti a nektárt.... remélem nem az én mosolyom volt neki olyan szimpi, hogy aztán ide csődítette a haverjait a családdal együtt.....! :)


A képet sajnos csak röptében készítette a párom, de látszanak a méhek... és az a naaaagy fekete halom a kendő alatt... igen igen ott van a királynő és körülöttük a több ezer fős család.... Szép mi? :)

12 megjegyzés:

Bori írta...

Na hát ez az én rémálmom. Komolyan. Mindent utálok, ami repül, zümmög, mászik, stb... Sok szerencsét a kitelepítéshez! :-)

Livi írta...

Köszi Bori! Hasonlóan érzek én is a zümmögők iránt... főleg a kitin páncélos ízeltlábúaktól undorodom :(
Szerencsére már elvitték őket, de maradt még pár...:(

szepyke írta...

Juj! Ezek szegények elvesztették a fészküket!
Egyszer láttam egy filmet, hogy ilyenkor hogy gyűjtik be őket. A méhész simán, ahogy írtad védőfelszerelés nélkül odament, megrázta a fát, és a méhek beleestek a dobozba, aztán felpakolta, és ment is. Anyám, azt hittem, hogy viccelnek....

Daisy írta...

Én úgy tudom, hogy a tűzoltókat is lehet hívni ilyen esetben, és, ha nem ők csinálják, akkor tudják, kinek szóljanak.
Nem írigylésre méltó volt a programotok, de szerencsésen végződött.

Livi írta...

Szepyke nézni is rossz volt.... azt mondta kétszer megcsípték de rezdülés sem volt az arcán...
Daisy igen már úgy voltunk vele, hogy ha estig nem jön méhész akkor tűzoltók... de így biztosabb volt a jó soruk :) Ezentúl jól tartják őket és csak egy kis mézet csapolnak le tőlük :) Remélem egy ingyen üveget azért majd kapunk :D

Andi írta...

JUJJJJJ.....
Nem semmi!!!

Bianka írta...

Ez nagyon durva, nagyon félek tőlük

ekszerlada írta...

Na ezen én kinyúltam!!:))Már ahogy előadtad!
Bár nem játék!Én voltam áldozatuk a kertemben.Imádták az ezüst fenyőt.Nem láttam őket és amikor nyírtam a füvet,megtámadtak és össze martak.Órdítva bőgve rohantam be a lakásba.Olyan fájdalmaim voltak,azt hittem belepusztulok.A párom elűzte őket kénes papír égetésével!Nagyon veszélyesek!Vágyázni kell velük!!!Főleg,ha valaki allergiás a csípésükre.Én szerencsére nem voltam.Jeget tettem a csípés helyekre és hidegvízbe ültem,így szép lassan csitult a fájdalom.

Livi írta...

Úristen ez a támadás nagyon durván hangzik!!! Nagyon sajnálom, iszonyatosan félelmetes lehetett! Jó hogy nálunk ilyen nem történt :(
De örülök, hogy tetszett ahogy leírtam :D

mse írta...

jájjjj... minket a hangyak szeretnek nagyon sajna... de iden eloszor.. soha nem volt meg ilyen, most meg kiirthatatlanul itt laknak velunk :(

ekszerlada írta...

No de amikor berepült a bikini felsőbe,akkor órdítottam a legjobban.Annyira fájt,mint soha semmi más!Senkinek nem kívánom!Ki kell az udvarról hajtani Őket,van elég szabadd tér számukra,mert nagyon csúnya támadást tudnak csinálni.
Mse!!Tegyetek csomó sót a járatukra!Azt nem szeretik!Amikor esős időszak van nálunk,mindig végig sózóm a járatukat,ahol tudod menetelnek,és utánna eltünnek.Főleg,ha megpaskolod egy kis vizzel is a járatot.Nefélj,az csak úgy csípi a talpukat!Nem lesz kedvük többet ott menetelni:))

Livi írta...

Mse a hangyák se kellemesek :( De látod látod micsoda ötletek vannak itt :) Sóóó... nagyon komoly nem is gondoltam még rá :)
Biki felső... brrrr... kirázott a hideg :(