2010. április 10., szombat

Francia rakott burgonya (baconnel)

Megint egy hirtelen ötlet, ami végül nagyszerűen sült el...:)
Őszintén megmondom, eddig francia rakott burgonyát egyszer ettem egy étteremben, köretként. Amit ettem az teljesen össze volt állva, vágható volt... nekem viszont a sok besamel miatt szaftos maradt, viszont nagyon tetszett így mindkettőnknek :)
Minden esetre aki szilárdabban szeretné az vegyen vissza a besamel mennyiségből... + ha kerül bele bacon érdemes kicsit elősütni, mert az is ereszt egy kis levet. Aki viszont szereti a szaftosabb ételt az vágjon bele így ahogy írom.

Hozzávalók:
Kb 1 kg krumpli
3 tojás
Bacon (nekem 8 szelet)
Sajt - (Kb 5 evőkanál reszelt a besamelhez + a szórásra)
besamelhez:
6-7 evőkanál liszt
2 evőkanál margarin
5 dl tej

bors
szerecsendió
2 tojás sárgája
lehet még tenni bele egy kis tejfölt, én kihagytam


Elkészítés:
1. A krumplit megfőzzük, héjában vagy megpucolva.
Közben:
2. Besamelt készítünk: A margarint megolvasztjuk, hozzá keverjük a lisztet, de nem pirítjuk meg csak elkavarjuk. Hozzá öntjük a tejet, alacsony lángon addig főzzük amíg besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk és bele teszünk kevés szerecsendiót. Teszünk bele kb 5 evőkanál reszelt sajtot. Megvárjuk amíg kihűl. Ha kihűlt hozzá keverünk 2 tojássárgáját és aki szeretne még 1 dl tejfölt is tehet hozzá.
3. 3 db tojást megfőzünk, ha kész megpucoljuk és karikákra vágjuk.
4. Egy tűzálló edényt kivajazunk, kimorzsázunk.
5. Elkezdjük a rétegezést, karikára vágott krumpli, tojás, bacon, besamel... majd megint krumpli, tojás, bacon, besamel...
6. Végül a tetejét is megszórjuk reszelt sajttal. Magas lángon addig sütjük amíg aranysárgára pirul.

Én magában ettem mert a baconnel elég volt, de a párom kapott mellé egy kis husit... Amúgy pedig azóta azt énekli, hogy: "Besameeeel, besameeel muchoooo...." :))))

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Mennyei lehet, nagyon gusztán néz ki

Livi írta...

Köszönöm Bianka!

Ami írta...

Imádom a rakott burgonyát, és ez is fantasztikusan néz ki! :)

Livi írta...

Ami képzeld én amúgy nem rajongok érte, de így valahogy más volt :)