2010. január 24., vasárnap

Egészséges házi chips, chili szósszal



A házichips receptjét Palócprovence blogjában (http://palocprovence.blogspot.com/) találtam Szilveszterkor, rögtön elhatároztam, hogy a vizsgáim után elkészítem. Mivel a recept szerint tepsiben is megsüthető rögtön ezzel próbálkoztam, de minden ügyeskedésem ellenére is sikerült megégetnem. Inkább az olíva olajon serpenyőben sült verzióraváltottam. Természetesen bő olajban sütve "az igazi", de az nem annyire egészséges ;)


Hozzávalók:
Krumpli
Olíva olaj
Ízlés szerint fűszerek

A mennyiségeket ezúttal sem adtam meg, de én 3 közepes szemű krumpliból próbálkoztam és hozzá 4-5 evőkanál olajat használtam a sütéshez.

Tehát a krumplit megpucoljuk, majd uborka gyalu vagy a krumpli pucoló (én ezt használtam) segítségével nagyon vékony szeletekre vágjuk. Bő vízben többször is átmossuk, mivel így kiázik belőle a keményítő és így lesz igazán ropogós a végeredmény. Lecsöpögtetjük és a maradék vizet is felitatjuk róla konyharuha segítségével.
Olíva olajat hevítünk és több kis adagban kisütjük először kisebb, majd nagyobb lángon. A kész chipset sózzuk, fűszerezzük.

(Ha uborka gyalut használtam volna szerintem nem égett volna meg a krumpli széle, mivel az egyenletesebben szeletel.)

A chili szósz rendkívül sokoldalúan felhasználható! Itt a chips mellé tettem mártogatósnak, de kiválóan működik sült húsok mellé is. Az előző bejegyzésemben a sült csirke mellé tálaltam.

Hozzávalók:
2 kis paradicsom konzerv vagy 1 nagyobb
2-3 gerezd fokhagyma
bors
bazsalikom
1-2 evőkanál szárított őrölt chili
olíva olaj

A paradicsom konzervet kesés olíva olajon, kis lángon megpirítgatjuk, majd hozzá adjuk a préselt fokhagyma gerezdeket. Ha túl sűrű lenne felöntjük vízzel, majd hozzá adjuk a fűszereket, kevés ideig forraljuk még.
Ha nem lenne elég ízes bátran fűszerezzünk utána, illetve előfordul, hogy a paradicsom konzerv kissé kesernyés, ezt könnyen orvosolhatjuk kevés cukorral vagy édesítő szerrel!

A félreértések elkerülése végett ez nem Fogyi :) kategóriás étel, egyszerűen egy egészségesebb megoldása a boltban kapható agyon vegyszerezett krumpli szirmoknak!Mindazonáltal azt gondolom egy fogyókúrázó is megehet belőle pár szemet ;)

Fokhagymás tejben pácolt csirke, rozmaringos főtt sült krumplival és chili szósszal


A következő recept egy igazi gasztroblog szintézis, leszámítva a chili szószt :), aminek receptjét a következő bejegyzésemben fogom leírni.


B. blogjában (http://kiskonyham.blogspot.com/) olvastam a fokhagymás tejes pácolást, már másodjára készítem nagy sikerrel.

Hozzávalók:
Kb 1 kg csirkemell
1 nagy fej fokhagyma
tej

A csirkét lehártyázom és vékony szeletekre vágom. Egy fedővel rendelkező, jól záródó edénybe tejet öntök, majd bele préselem a sok sok gerezd fokhagymát. Összekeverem és bele helyezem a csirke szeleteket, ha szükséges öntök még rá tejet és így is jól összekeverem. A hűtőben pihen egy éjszakát, másnap lecsöpögtetem róluk a tejet, de a fokhagymát nem törlöm le! Lehet pirítani serpenyőben van sütőben is sütni.

A rozmaringos főtt majd tepsiben sült krumplit pedig Renitől ( http://www.renidani.blogspot.com/) lestem, egy picit átalakítottam.

Hozzávalók:
Krumpli
bors
rozmaring
olíva olaj

A krumplit megpucolom, felszeletelem, ízlés szerint lehet egészben hagyott apró szemű krumplival is dolgozni (Reni is ezt tette :) ).
Puhára főzöm, majd egy tepsit megkenek kevés olíva olajjal. Bele teszem a megfőtt krumpli darabokat, majd sózom, borsozom, megszórom rozmrainggal és locsolok rá még egy kevés olíva olajat.
Sütőben pirosra sütöm, időnként nem árt megforgatni őket!
Köszi lányok a recepteket!!!

A chili szósz receptje a házi chips bejegyzésben.