2010. június 27., vasárnap
Rebarbarás-vaníliás eperlekvár
Mióta Reni posztolta az ő rebarbarás csodáját, azóta keresgélek rebarbarát... VÉÉÉÉGRE sikerült venni :) De mostanra meg az eper tűnt el a piacról... egyetlen árusnál volt csak... de végül elkészült a nagy mű igen... Az alkotó viszont nem pihen mert hihetetlen módon méééég mindig vizsgázik...:S De nem bukom ám meg folyton :D Egyszerűen ez ilyen most...
Nagyon finom ez a lekvár, ahogy Reni is írta, a rebarbara savanykás, a vanília pikáns... nyamm.Az eperlekvárt önmagában nem annyira kultiválom, de így rebarbarával valami isteni :)
Annyit változtattam Renihez képest, hogy én nem 1:1 arányban használtam az epret és a rebarbarát.
Hozzávalók:1 kg eper
1/2 kg rebarbara
2 rúd vanília
80 dkg cukor
1 csomag dzsem fix (Nekem Dr Oetker - de ezt sokan el is szokták hagyni)
1 citrom leve vagy 10 gr citromsav (nekem utóbbi)
szalicil
Elkészítés:
1. Az epret megmosom lecsumázom. A rebarbarát is megmosom és finoman megpucolom.(Krumplipucolóval szuperül lefejthető a felső vékonyka rész, pillanatok alatt.)
2. A rebarbarát kb 2-3 centis kis darabokra vágom és az eperrel együtt egy nagy lábosba öntöm.
3. A gyümölcsökhöz adom a cukrot, a dzsem fixet, a citrom levet vagy citrom savat, a kikapart vanília magokat és felteszem a főni. Gyakran átkavarom.
(Én a vanília rudat is hozzá adtam főzés közben, amikor már nagyon forró volt kivettem)
4. Alacsony lángon másfél - két órát főzöm, amíg lekvárosan sűrű lesz. Nekem a végén maradt néhány nagyobb eper szem, amit én nem szeretek lekvárban úgyhogy botmixerrel átkavartam az egészet, persze ezt nem muszáj.
5. Üvegekbe töltöm és tetejükre egy késhegynyi szalicilt teszek, lezárom és száraz dunsztban hagyom őket kihűlni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
Nagyon finom lehet, szép a gyümi összeállítás
Köszönöm Bianka :) Nekem is nagyon tetszett a piros és a zöld együtt, nem bírtam ki, hogy le ne fotózzam, pedig általában nem szoktam 1nél több képet feltenni :)
Nagyon ötletes, fincsi lehet. Most kaptam kis rebarbara palántát, remélem jövőre jól elszaporodik és akkor én is kipróbálom.:)
Hú Gizi dejó lehet a palánta.... bár nekem is lenne :) Én is remélem, hogy szépen fog növögetni!
Ja és köszi a dicséretet :)
Megjegyzés küldése