2013. november 4., hétfő

Mi is legyen a neve? Csokis álom? Csokis paleo süti? Paleo csokis torta? Ahogy tetszik...

... vagy adjak neki nevet? :) Mondjuk Livi süti? Á azt azért mégsem.
Az egész ott kezdődött, hogy elkezdtem agyalni valamilyen aszalt szilvás sütin, majd több ötletem is született, ez az első amely meg is született.


Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:

2 nagy tojás
3 evőkanál mandulatej
5 dkg olvasztott kókuszzsír
7 dkg olvasztott csokoládé (minimum 70%-os)
5 dkg mandulaliszt
10 dkg eritritol
5 dkg gesztenyeliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 nagy csipet útifűmaghéj (elhagyható)

kb 8 szem aszalt szilva apróra vágva
cukormentes baracklekvár (így már kompromisszumos lesz a recept, elhagyható vagy helyettesíthetó más paleo krémmel)
1 marék dió

A tojást felverjük, hozzá keverjük az eritritolt és az olvasztott zsiradékot és a csokoládét.
Egy másik edényben összekeverjük a kétféle lisztet, a szódabikarbónát és az útifűmaghéjat. Ezután összeforgatjuk a két edény tartalmát, nem kell sokat keverni!
Egy 18 centis tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, rászórjuk az apróra vágott aszalt szilvát.
 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 25 percig sütjük. Tőpróbával ellenőrizzük!
Közben a diót apróra törjük és száraz serpenyőben illatosra pirítjuk.

Miután kihűlt kettévágjuk és a közepét megkenjük baracklevárral, megszórjuk apróra tört pirított dióval. Vissza helyezzük a másik tésztalapot, majd a tetejét is megkenjük lekvárral és díszítjük pirított dióval.



2 megjegyzés:

laura férje írta...

Paleo... az király. Mindenre rásütik (érted, "sütik"? hahahah) hogy paleo amiben nincs krumpli meg kukorica... A menzán ahol eszem, a kolbálsz rendszeresen "paleo kolbász".

Szeirntem nagyon jó kis recept, de hanyagoljuk az álom meg a hasonló kliséket... Legyen valami igazán egyedi a neve... ami nem hasonlít kajanévre. Pl a slambuc nem hasonlít kajanévre és tök jól működő név... Meg a tócsni... Ennek lehetne pl. markfic a neve. Vagy plambék. Érted, valami tök váratlan.

Hajrá Fradi, puszi!

Livi írta...

Zsóti...akkor jó menzán kajálsz, mert az gluténmentes kolbász lesz ;)
A markficon még gondolkszom.