2013. szeptember 3., kedd

Mandula torta tonkababos kókuszmousse-szal és vaníliás meggyzselével




A cukor nélkül étkezők is megérdemlik a finom falatokat ugye? Mikor elkészült ez a torta soha ilyen jó visszajelzéseket nem kaptam.... najó talán már kaptam... de tényleg jó lett :)

A nyaram nagyon jól telt, rengeteget fotóztam! Ennek a gyümölcseit a bejegyzés végén láthatjátok. Most indul az ősz és jönnek az újabb és újabb egészséges receptek is. Kalandozni fogok a paleolit diéta, a mexikói és indiai konyha világában is.... Helló ősz... Helló újabb kihívások! Ha nem szeretnétek lemaradni a receptjeimről gyertek lájkolni a Gyémántkonyha FB oldalát.

Hozzávalók:


A piskótához:

4 tojás
50 gr finomra darált mandula
75 gr eritritol
1 teáskanál sütőpor
1 apró csipet só
50 gr kakaóbabtöret

A mandulakrémhez:
2 dl víz
200 gr eritritol
fél rúd vanília kikapart magjai
2 tojássárgája
150 gr finomra darált mandula
50 gr vaj

A tonkababos kókuszmousse-hoz:
125 ml kókusztej
125 ml tejszín
1db tonkabab
2 tojássárgája
30 gr eritritol
10 gr zselatin

A meggyzseléhez:
80 gr meggy (magozva mérve)
Fél rúd vanília kikapart magjai
4 gr pektin
40 gr eritritol
néhány csepp citromlé

Elkészítés:
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját az eritritollal fehéredésig keverjük majd hozzá adjuk a darált mandulát és a sütőport. A tojásfehérjét egy kis csipet sóval kemény habbá verjük majd a tojássárgájához keverjük. Egy 20×30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk  majd egyenletesen eloszlatjuk benne a tésztát. A tetejét megszórjuk kakaóbab törettel. 180 fokos sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük. Ezután egy 18 cm-es kört vágunk ki a még langyos tésztából. A maradékot hagyjuk kihűlni, majd összemorzsoljuk.

A mandulakrémhez a vizet és az eritritolt és a vanília magokat összeforraljuk, majd hozzá adjuk a darált mandulát. Ezután lehúzzuk a tűzről és gyors, folyamatos kevergetés mellett belekeverjük a tojássárgájákat és ismét felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről és még melegen hozzá adjuk, keverjük a vajat. Hagyjuk teljesen kihűlni, megdermedni a krémet. 
Az előzőleg kivágott 18 cm-es tészta lapunkat egy állítható desszertgyűrűbe helyezzük és megkenjük a kihűlt mandulakrémmel. A maradék krémet félre tesszük.

A kókusztejből 2 evőkanálnyit félre teszünk, a többit felforraljuk az eritritollal és a reszelt tonkababbal, majd a tűzről levéve hozzá adjuk a tojássárgájákat, úgy hogy folyamatosan keverjük habverővel. Majd folyamatos kevergetés mellett ismét felforraljuk. A két evőkanálnyi hideg kókusztejet simára keverjük a zselatinnal, majd a meleg kókusztejhez adjuk. Ezután kevés ideig még melegítjük, de már nem forraljuk fel. Levesszük a tűzről, amíg hűl felverjük a tejszínhabot. A keményre vert tejszínt a langyosra hűlt krémhez forgatjuk. Ezt a mousse alapot a desszertgyűrűbe kanalazzuk, a mandulakrém tetejére.

Ezután a tortát néhány órára a hűtőbe helyezzük, hogy a mousse megdermedjen.
A meggyzseléhez a meggyet alaposan turmixoljuk majd a vanília magokkal és 20 gr eritritollal felforraljuk. A pektint elkeverjük a maradék édesítővel majd a forrás után hozzá keverjük. Adunk hozzá néhány csepp citromot, majd 103 fokig melegítjük keveréket. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, ezután a megszilárdult kókuszmousse tetejétre kanalazzuk és egyenletesen elsimítjuk.

Miután a meggyzselé megdermedt a torta szélét megkenjük a maradék mandulakrémmel és megszórjuk a maradék piskóta morzsával.




Végezetül néhány kép tőlem... esküvőket, családokat és babákat fotóztam <3 nbsp="">
Ha tetszenek a képeim csatlakozz hozzám a FB oldalamon is!









Nincsenek megjegyzések: